U bent hier

Schachtenmeester

Schachtenmeester

Begin jij aan je eerste jaar Wiskunde, Fysica of Informatica? Dan ben je ongetwijfeld op deze pagina verzeild geraakt op de hierboven geïllustreerde manier. Nee? Wel, nu je toch bezig bent, kan je beter gewoon verder lezen!

Ik zal mezelf snel even voorstellen: Simme Verschoren, 19 jaar, 3de jaar Informatica en dit jaar jullie Schachtenmeester. Het is mijn taak jullie wegwijs te maken in de rijke facetten van het studentenleven en alles wat daarbij komt kijken. Waar de Eerstejaarswerking (EJW) jullie zal helpen bij het vinden van jullie weg door Leuven zal ik proberen jullie warm te krijgen voor cantussen, de schachtendoop, de ontgroening en nog veel meer. Misschien denk je dat een cantus maar een marginale zuipavond is en dopen een middeleeuwse martelpraktijk, maar ik kan je verzekeren dat dit - althans bij Wina - absoluut niet het geval is!

Een cantus bij Wina is zowel een gezellige bijeenkomst waar al eens een pint gedronken wordt, maar evenzeer een glas water, als een leuke zangavond die de tradities van het studentenleven hooghoudt. Iedereen is er welkom en ik nodig jullie allemaal uit om eens te komen kijken, ook al denk je nu dat het niets voor jou is. Toen ik voor het eerst in Leuven aankwam, had ik ook mijn twijfels, maar ik ben toch een keer gaan meedoen en kijk, nu maak ik er zelfs reclame voor! Onze eerste cantus is de "Cluedocantus" op 2 oktober en ik kan jullie verzekeren dat het de moeite wordt!

Op 11 oktober staat vervolgens de schachtenverkoop op het programma. Dit is een uitgelezen kans om vrienden te maken bij de ouderejaars en tegelijk een geweldige tijd te beleven. Die dag zal je gekocht worden door één of meerdere ouderejaars die je dan gedurende een week, tot de doop, ludieke opdrachten en klusjes zullen laten doen. Dit kan misschien wat raar klinken, maar er zijn eigenlijk enkel voordelen aan verbonden: je doet ervaring op als student, je kan je gratis laten dopen, je leert nieuwe mensen kennen, je kan je kandidaat stellen om schachtenkoning of -koningin te worden en last but not least, je kan volgend jaar zelf een schacht (een eerstejaar) kopen.

Exact een week na de verkoop, op woensdag 18 oktober, vindt de schachtendoop plaats. Ik begrijp dat velen onder jullie misschien een beetje twijfelachtig of bang zijn om zich te laten dopen, omdat dit in de media vaak zeer negatief wordt voorgesteld. Ik kan jullie echter verzekeren dat tenzij je een geweldige angst hebt voor vuiligheid, dit niks is om je zorgen over te maken. Je wordt ongetwijfeld wat vuil, maar na twee keer douchen ben je weer zo goed als nieuw. Laten we zeggen dat ik meer mentaal afzie tijdens een gemiddelde aflevering van Game of Thrones dan dat ik tijdens de doop heb afgezien. Tijdens de doop wordt er vooral een sterke band gecreëerd tussen jou en je medestudenten. Het zal gegarandeerd ook één van de beste herinneringen uit je studententijd zijn.

Als jullie dan in het tweede semester, na een half jaar cantussen, vriendjes maken en, nog belangrijker, goed studeren helemaal klaar zijn om als volwaardig student door het leven te gaan, is er de ontgroening. Een plechtig moment waar jullie moeten tonen wat jullie allemaal geleerd hebben. Wanneer jullie ongetwijfeld allemaal stuk voor stuk de ontgroening met hoogste onderscheiding hebben doorstaan, zit mijn taak erop en kunnen jullie beginnen aan "de mooiste tijd van jullie leven" zoals ons bomma dat zo graag verwoordt.

Maar laten we niet vooruitlopen op de feiten en even nog eens de belangrijkste data van jullie eerste semester op een rijtje zetten. Vergeet jullie zeker niet in te schrijven voor deze evementen. Houd hiervoor goed jullie Facebook en de Winasite in de gaten!

- Maandag 2 oktober: Eerste cantus
- Woensdag 11 oktober: Verkoop
- Woensdag 18 oktober: Doop

Als jullie nog vragen hebben over cantussen, doop, verkoop, ontgroening of eender wat, kunnen jullie altijd bij mij terecht. Ik zal meestal te vinden zijn op de Winagang en op Wina-activiteiten en als je me daar niet vindt kan je altijd een mailtje sturen naar schachtenmeester@wina.be.

Ik wens jullie alvast een geweldig leuk jaar toe, met vele nieuwe vrienden, vele goeie puntjes en hopelijk ook vele goede herinneringen!

Jullie Schachtenmeester, Simme