U bent hier

Schachtenmeester

Schachtenmeester

Aah, een nieuw academiejaar brengt naast veel les- en leerplezier ook steevast een nieuwe lichting eerstejaars met zich mee. Dit jaar zijn jullie dat, en hopelijk zijn jullie even enthousiast als ik om van dit nieuwe begin het allerbeste te maken!
Nu is de vraag, wie ben ik en wat doe ik hier nu juist?

Wel, ik ben Siebe Driesen, 19 jaar, voor mijn 3e jaar in Leuven en ik ben dit jaar jullie schachtenmeester. Net zoals EJW is het mijn taak om jullie zo goed mogelijk bij te staan in jullie eerste maanden als Leuvens student. Maar waar EJW jullie vooral wegwijs zal maken in Leuven zelf en in het academiejaar, zal ik jullie proberen warm te maken voor het rijke studentenleven en alles wat daarbij komt kijken. Dit gaat van cantussen tot gedoopt en ontgroend worden.
Jullie denken misschien dat een cantus maar een marginale zuipavond is, en dopen een middeleeuwse martelpraktijk, maar ik kan jullie verzekeren dat dit absoluut niet waar is!

Een cantus bij Wina is zowel een gezellige bijeenkomst waar al eens een pint gedronken wordt, maar evenzeer ook een glas water, als ook een leuke zangavond die de tradities van het studentenleven hoog probeert te houden. Iedereen is er welkom en ik nodig jullie allemaal uit om eens te komen kijken, ook al denk je nu dat het niets voor jou is. Toen ik voor het eerst in Leuven aankwam had ik ook mijn twijfels, maar ik ben toch een keer gaan meedoen en kijk, nu maak ik er zelfs reclame voor!
Onze eerste cantus is de ‘Er was eens een Cantus’ op maandag 3 oktober en ik kan jullie verzekeren dat het de moeite waard is!

Op woensdag 12 oktober staat dan de schachtenverkoop op het programma. Voor jullie de politie bellen, nee, we doen niet aan slavenhandel en ook niet aan mensensmokkel, dus leg die telefoon maar weer weg.
Nee, de schachtenverkoop is een uitgelezen kans om vrienden te maken bij de ouderejaars, en tegelijk een geweldige tijd te hebben. Wat houdt dit in? Wel, die dag zal je gekocht worden door één of meerdere ouderejaars, die je dan gedurende 1 week, tot de doop, ludieke opdrachten en klusjes zullen laten doen. Dit kan misschien wat raar klinken, maar er zijn eigenlijk enkel voordelen aan verbonden: je doet ervaring op als student, je kan je gratis laten dopen, je leert nieuwe mensen kennen, je kan je kandidaat stellen om schachtenkoning of -koningin te worden, en last but not least, je kan volgend jaar zelf een schacht kopen.

Exact een week na de verkoop, op woensdag 19 oktober is het dan de doop. Ik begrijp dat velen onder jullie misschien een beetje twijfelachtig of bang zijn om zich te laten dopen, omdat dit in de media vaak zeer negatief wordt voorgesteld. Maar ik kan jullie verzekeren dat, tenzij je een geweldige angst hebt voor vuiligheid, niks is om je zorgen over te maken. Oké, je wordt wat vuil, maar na een douche of twee ben je weer zo goed als nieuw. En laten we zeggen dat ik meer mentaal afzie tijdens een gemiddelde aflevering van Game of Thrones, dan dat ik tijdens de doop heb afgezien. Tijdens de doop wordt er vooral een sterke band gecreëerd tussen jou en je medestudenten en het zal gegarandeerd één van de beste herinneringen uit je studententijd zijn.

Als jullie dan in het tweede semester, na een jaar cantussen, vriendjes maken en tussendoor ook wat studeren, helemaal klaar zijn om als volwaardig student door het leven te gaan, is er de ontgroening. Een plechtige moment waar jullie je opgedane kennis kunnen tonen en waarop ik jullie zal moeten loslaten, en zoals Ash zijn butterfree moest loslaten in aflevering 21 van Pokemon, zal ik waarschijnlijk een traantje laten. Maar wetende dat ik mijn opdracht voltooid heb en jullie hopelijk een geweldige tijd hebben gehad, zal ik er toch met veel geluk op terugkijken.

nog even alle belangrijke data op een rij:
Eerste cantus: maandag 3 oktober
Schachtenverkoop: woensdag 12 oktober
Doop: woensdag 19 oktober
Als jullie nog vragen hebben over cantussen, doop, verkoop, ontgroening of eender wat, jullie kunnen altijd terecht bij mij. Ik zal meestal te vinden zijn op de winagang en op de wina-activiteiten, en als je me daar niet vindt kan je altijd een mailtje sturen naar schachtenmeester@wina.be

Ik wens jullie alvast een geweldig leuk jaar toe, met vele nieuwe vrienden, vele goeie puntjes, en hopelijk ook, vele goede herinneringen!

Jullie schachtenmeester

Siebe